McPherson Plaza

Washington University

Saint Louis, Missouri

Trees lend a human scale to the space

04_SkinkerPlan

Critical connections between Washington University and Forest Park

01_IntersectionView

The Skinker and Delmar intersection as a choreographed experience | Ian Espinoza Associates

07

Outdoor dining is coming soon

05_SkinkerView

Separate bicycle and pedestrian paths are protected from vehicular movements | Ian Espinoza Associates

Spatial definition

06_SkinkerView

A consistent palette of materials lends a unified character to the corridor | Ian Espinoza Associates

A vibrant, multi-modal street environment that balances the needs of drivers, pedestrians, and cyclists

Collaborators

Washington University

Studio Jantzen, Schulze + Grassov

Project Facts

Size:
0.2 acres

Completion:
August 2016 – Phase I

>60% permeable pavers in pocket park

103 new pedestrian light fixtures along Skinker

McPherson Plaza is located along Skinker Boulevard, a primary thoroughfare for Washington University students, faculty, and staff. The plaza’s renovated landscape simultaneously separates the residential zone from the commercial zone, while visually unifying the space by reducing obstructions. The plaza is spatially defined by low limestone seat walls, bike parking nodes and plantings. Proposed outdoor dining will further enliven the plaza.

[dtls] participated in the Skinker Corridor Conceptual Framework Plan which envisions a vibrant, multi-modal street environment that balances the needs of drivers, pedestrians, and cyclists. The study also advocates for the development of nodes of activity, such as new public spaces and commercial opportunities to activate the streetscape. Improvements include new lighting, reconfigured intersections, street trees, green infrastructure, traffic calming medians, and protected cycle tracks. These improvements are individual elements of a complete streets approach, which combine to provide safe passage for multiple modes of transport, increased green space, and an enhanced user experience with a distinctive character.

McPherson Plaza was one of a number of public space nodes proposed by [dtls] while participating in the North Skinker Framework Study. McPherson Plaza was designed to comfortably fit between the building’s main residential entrance and the reconfigured Skinker Corridor. As the study’s first built project, it begins to redefine Skinker’s potential as a vibrant, contemporary, multi-modal urban corridor.

The Details

  • Stone and Concrete

  • McPherson Plan

  • Permeable Pavers

  • Sectional Study

  • Rough Hewn

  • Bike Infrastructure

Back to all projects

Share Project