Phillips 66 Corporate Headquarters

Campus Landscape

Houston, Texas
img_5560

An iconic entrance for a Fortune 50 company

img_5523

The dramatic lobby is focused on a central courtyard space

split

The Courtyard delegates several teaming areas with a textural touch

C:Usersmichelle.ohleDesktopp66 cad baseL_SP Model (1)

A CAMPUS INTERWOVEN WITH DYNAMIC PLANTING MATERIALS AND INTIMATE SPACES | HOK

img_5321

Massive live oaks were transplanted into limestone council rings to provide an established site to the new headquarters

split2

A consistent and understated use of water features on the site is deployed throughout

img_5400

The Courtyard features a 100' long, 10' tall water wall - a dramatic backdrop

img_5437

The formal entrance to the headquarters is anchored by a circular water feature that reflects the sky above

img_5459

The west courtyard is a hidden gem on the campus that welcomes collaboration and respite

img_5529

The entry court serves as vehicular and pedestrian drop off

img_5355

In the evening hours the campus remains vibrant through a judicious employment of lighting to accent site features

Corporate executives as well as government dignitaries are welcomed to the new world headquarters by a campus landscape and entry court that emulates the raw beauty of the Texas Hill Country.

Collaborators

Phillips 66

HOK

WP Moore Civil Engineering

Greenscape Pump, Inc.

Gilbane Building Company

B&D Contractors

derek.prior.design

 

Project Facts

Award:
Merit Award | American Society of Landscape Architects St. Louis Chapter

Size:
14.8 acres

Services:
Landscape architecture
Construction administration

Completion:
2016

Over 3 millions individual plants
Five water features moving over 8,000 gallons of water per minute
Locally sourced limestone featuring five distinctive finishes

[dtls] is oversaw the implementation of the landscape architectural design work completed while Michelle Ohle was at HOK for this Fortune 50 company. The design aesthetic took its influence from the rich cultural and natural history of Texas Hill Country architecture and native landscape. The 1.25 million sq. ft. facility is the new home of corporate offices as well as brokerage and HR divisions.

The arrival of visitors, corporate executives and government dignitaries was choreographed so that the arrival to the headquarters is representative of the company’s appreciation of the Hill Country aesthetic. The auto court and landscape design was intended to imbue feelings of a tranquil drive through a native landscape that becomes more refined as one reaches the lobby space. Cascading water features were utilized to further enrich the arrival experience and to highlight the areas of highest use throughout the campus. These use spaces are highlighted with unique seating, textural plantings, and fire pit features for outdoor teambuilding and collaboration spaces – extending the interior uses beyond the building envelope.

The Details

  • Concrete Formwork

  • Textural Stone

  • Critical Details

  • Firepit Feature

  • Waterfeature Light Play

  • Cypress Log Seating

Back to all projects

Share Project