Throop Plaza

Washington University

Saint Louis, Missouri
02 - the project from a distance

Throop Plaza defines the corner

01

A raingarden collects storm water run-off

03 - the single mamoth bench accommodates all sizes for resting opportunities

The monolithic bench accommodates individuals and groups

04 - a tranquill pass-through space

spaces for circulation and respite

05

intersecting lines and planes

Throop Plaza has transformed an under-utilized circulation space into a signature multi-function campus landscape.

Collaborators

Washington University

Mackey Mitchell Architects

Cole Engineering Services

G & W Engineering

Randy Burkett Lighting Design

Tarlton Corporation

 

Project Facts

Size:
0.5 acres

Completion:
2014

700 SF of rain garden

55 foot-long custom bench

Throop Plaza is a landscape court for the Knight Center and new Olin Business School at Washington University in St. Louis. Approximately a half acre in size, Throop Plaza is a multifunctional landscape meant to serve as a visually appealing space for people to pass through, congregate in, drive by and view from above.
The plaza is defined geometrically by a series of paths laid out to provide clear and focused direction to surrounding destinations. The area carved by these paths includes a tree grove, rain garden, native flowering hillside and an evergreen backdrop.

The raingarden and native flowering hillside along Throop Drive buffer the plaza from the street and visually reinforce the University’s commitment to sustainability. The tree grove is a sheltered gathering space that employs a mix of deciduous hardwood trees to create a mosaic of color and texture throughout the seasons. The evergreen hillside screens the garage and provides an all season backdrop that anchors the plaza.

The Details

  • Juncus Shadow Play

  • Bench Detail

  • Winter's Blanket

Back to all projects

Share Project