Umrath House

A Washington University Residence Hall

Saint Louis, Missouri
umrath 01

Extending a campus sustainable landscape model for a new residential hall

umrath 02

Residential hall south elevation leading to open space commons

umrath 03

The main entrance area as envisioned from Shepley Drive

umrath 04

Pedestrian Spine providing residential life “activity rooms” | Mackey Mitchell Architects

“We’re excited for (Umrath House) to be completed. I think there’s a lot of opportunities for students to benefit from the space.”

Tim Lempfert | Director of Housing Operations

Collaborators

WUSTL Departments of Facilities, Planning & Management

Mackey Mitchell Architects

Stock and Associates

Clayco

Project Facts

Size:
1 acre

Services:
Master planning
Landscape architecture
LEED design services

Completion:
2016

Project Facts:
Modeled after european streetscape
Rigorous sustainable standards

The Umrath House project is an undergraduate residence hall on the South 40 Campus at Washington University in St. Louis. The project is a continuation of the South 40 Campus master plan vision that advocates replacing the aging isolated residence hall buildings with a more interactive arrangement of building complexes and occupiable open spaces.

The site design for Umrath House is intended as an extension of the residential experience providing formal and informal activity and meeting spaces. The walkways and pedestrian plazas provide comfortable circulation around the building and connections to other facilities within the residential Campus. The central pedestrian spine is an active destination for students. Bike transportation is key to campus circulation. A structure providing covered bike parking is located near the first level entry.

The planting band between the building and walks consists of native and adapted plants selected for seasonal color and interest with a low to medium water demand and value as wildlife habitat. The landscape design contributes to the target of a LEED silver level and intent of sustainable design.

The site landscape addresses the specific challenges and goals of the new Umrath House while also embracing and contributing to the character and intent of the larger campus landscape.

The Details

  • Boulder Retaining Wall Study

  • Current Construction

  • Art Plaza Study

Back to all projects

Share Project